Soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, a anunţat – vineri – că a fost testată pozitiv la noul coronavirus, la o zi după numărul record de cazuri noi de infectare raportat de ţara sa, pe fondul relaxării măsurilor antiepidemice.
„Astăzi am primit un test de depistare pozitiv”, a scris Olena Zelenska pe Facebook, precizând că testele soţului său, preşedintele Volodimir Zelenski, şi ale celor doi copii ai lor au fost negative.
Olena Zelenska, în vârstă de 42 de ani, ca şi soţul său, a mai spus că se simte „bine” şi că este tratată la domiciliu, în izolare faţă de restul familiei, relatează Agerpres.
Ea le-a cerut compatrioţilor săi să rămână vigilenţi şi să poarte măşti de protecţie în public, dând asigurări că familia sa „continuă să respecte toate regulile” de prevenţie, potrivit sursei citate.
Preşedintele Zelenski este criticat, de multe ori, pentru faptul că nu poartă mască în apariţiile sale publice.
La începutul lunii, Zelenski şi mai mulţi membri ai echipei sale au fost surprinşi şi fotografiaţi la o cafea în interiorul unui restaurant din vestul ţării, deşi guvernul nu autorizase decât deschiderea teraselor.
În urma scandalului declanşat pe reţelele sociale, Poliţia a declarat că i-a amendat pe preşedinte şi pe însoţitorii săi, dar amenzile mai trebuie confirmate de un tribunal.
Ucraina a raportat, joi, un număr record de 689 de cazuri noi de coronavirus, „o cifră foarte alarmantă”, potrivit ministrului Sănătăţii, care a dat vina pe încălcările masive ale regulilor de prevenţie.
Vineri, preşedintele Zelenski a subliniat el însuşi importanţa purtării măştilor de către compatrioţii săi.
În total, Ucraina a raportat până acum 29.753 de cazuri de COVID-19, dintre care 870 de decese, la o populaţie de 40 milioane de locuitori.
Volodomir Zelenski a făcut afirmația într-un discurs oficial pe care l-a ținut cu prilejul Zilei Unității și Libertății Ucrainei, celebrată anual pe 22 ianuarie, fiindcă în această zi, în anul 1919 a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană.
„Partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei”, se arată într-un comunicat al MAE, după întâlnirea dintre cei doi oficiali.
Reacția MAE vine după ce Volodomir Zelenski a afirmat că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918, chiar dacă în acel an Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, recunoscută prin tratatul de la Saint Germain, semnat pe 10 septembrie 1919, potrivit infoprut.ro.